
Gotländsk saffranspannkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2110 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 13%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka ris, vatten och salt i en kastrull cirka 10 minuter under lock.
- Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
- Skålla (koka 1-2 minuter) mandel. Låt svalna. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnssäker form med hög kant. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.
- Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
- Vispa grädde.
Kockens kommentar
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.