Rågsiktsbröd med fördeg
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora limpor: 2

Så bakas surdegsbröd >

 

 

Om fördeg, raskdeg >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rågsiktsbröd med fördeg

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 250

Kcal / portion: 2852

GBR (GI) / port: 244

Recept: 5705 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 1140 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så bakas surdegsbröd > Äts ej

Om fördeg, raskdeg > %

Så knådas, rivs deg > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (3 tim + 48 tim )

  1. Dag 1 Surdeg: Smula jästen i en bunke. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Blanda. Låt stå övertäckt med duk 2-3 dagar i rumstemperatur så att den surnar.
  2. Dag 3-4 Huvuddeg: Nu skall surdegen vara bubblig och ha en svagt syrlig doft.
  3. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resterande vatten, olja, salt och surdeg.
  4. Arbeta in rågsikt ordentligt tills degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Om degen först kavlas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
  5. Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till limpor. Lägg på smord ugnsplåt. Täck över med duk. Låt jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Nagga (picka) eller skåra brödet. Sätt in i ugn och sänk värmen till 200°C.
  8. Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.
  9. Ta ut brödet och låt kallna inlindade i bakduk. Använd helst inte brödet förrän efter 1-2 dagar. Skär tunna skivor. Brödet är hållbart i påse 2-3 veckor.

Kockens kommentar

Fördeg används för att ge brödet extra smak. Läs mer > Om fördeg, raskdeg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

 

Alternativ

Surdegsbröd av rågmjöl

Rågsurdegsgrund

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem