
Rågsiktsbröd med fördeg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 250

Kcal / portion: 2852

GBR (GI) / port: 244
Recept: 5705 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (3 tim + 48 tim )
- Dag 1 Surdeg: Smula jästen i en bunke. Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet och mjöl. Blanda. Låt stå övertäckt med duk 2-3 dagar i rumstemperatur så att den surnar.
- Dag 3-4 Huvuddeg: Nu skall surdegen vara bubblig och ha en svagt syrlig doft.
- Värm vatten tills fingervarmt (37°C). Smula jästen i en bunke. Häll på lite fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt resterande vatten, olja, salt och surdeg.
- Arbeta in rågsikt ordentligt tills degen blir fast och släpper från bunkens kanter. Om degen först kavlas ut och sedan rullas ihop blir limporna lite högre. Låt jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
- Forma: Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till limpor. Lägg på smord ugnsplåt. Täck över med duk. Låt jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Nagga (picka) eller skåra brödet. Sätt in i ugn och sänk värmen till 200°C.
- Grädda nere i ugnen i cirka 45 minuter.
- Ta ut brödet och låt kallna inlindade i bakduk. Använd helst inte brödet förrän efter 1-2 dagar. Skär tunna skivor. Brödet är hållbart i påse 2-3 veckor.
Kockens kommentar
Fördeg används för att ge brödet extra smak. Läs mer > Om fördeg, raskdeg.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 1,5 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.