Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 12

Så tilllagas glass >

 

 

Tillaga i glassmaskin >

 

 

Om glass >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Ju(v)lig sjuden pepparkaksglass

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 157

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1883 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 18%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 65 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så tilllagas glass > Äts ej

Tillaga i glassmaskin > Äts ej

Om glass > Äts ej

...

Skapat av
Tyrol, Sthlm

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Kräm: Värm grädde, mjölk, kanel, kryddnejlika, kardemumma och sirap i en kastrull till 65-70°C, det får inte koka.
  2. Äggsmet: Dela ägg och lägg gulorna i en bunke. Tillsätt socker. Vispa tills blekgult och luftigt.
  3. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten,  lite i taget under vispning. För snabbt riskar att ägg koagulerar, klumpar sig.
  4. Uppvärmning: Häll tillbaka i kastrull (helst rengjord). Värm på försiktigt under långsam omrörning så att smeten inte bränns vid i botten. Vid temperatur 80°C har smeten börjat tjockna varvid den tas av från plattan. Smeten får inte bli varmare än 82°C för då koagulera ägg.
  5. Kylning: Låt smeten bli kall innan den hälls i maskin. Ställ kastrullen i isbad, eller frysen i 20 minuter. Allra bäst är att ställa i kylskåpet över natt, då mognar glassen och blir smakrikare.
  6. Glassmaskin: För-starta maskinen så att den kyls ner. Häll smeten i glassbehållaren. Efter 30-60 minuter är glassen seg och klar. Vissa maskiner stänger av sig själva.
  7. Servera direkt och njut av den krämiga glassen, som dock snabbt smälter på tallriken. För fastare glass ställs bunken i frysen i 30-60 minuter.
  8. Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
  9. Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.

Kockens kommentar

Receptet kommer från restaurang Tyrol, Gröna Lund i Stockholm. Läs mer om deras julbord på:  Tyrols vilda julbord

Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.

Alternativ

Kallfryst vaniljglass i glassmaskin

Sjuden vaniljglass i glassmaskin

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem