
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 331

Kcal / portion: 1273

GBR (GI) / port: 7
Recept: 5091 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 26%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om glasyr, glasering > Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Glasyr: Riv ingefära. Blanda ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Läs mer > Om glasering.
- Hasselbackspotatis: Tillred enligt separat recept (länk nedan). Tidsåtgång cirka 1 timme.
- Anka: Sätt ugnen på 125°C.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek fettsidan i cirka 5 minuter. Vänd och stek den andra sidan 1-2 minuter.
- Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer. Sätt in i ugn cirka 20 minuter.
- Pensla köttsidorna med glasyr när kärntemperaturen är cirka 55°C. Ta ut köttet vid 58°C. Låt köttet vila cirka 10 minuter.
- Tillbehör: Rensa purjolök. Skär i 8 centimeters bitar. Koka upp vatten och förväll i cirka 2 minuter.
Kockens kommentar
Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.
Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel