
Klassisk kokt tunga med mos
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 94

Kcal / portion: 304

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1217 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
- Skölj tungan i kallt vatten. Skala lök och stick in kryddnejlikor.
- Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet). Tillsätt lök, peppar och salt.
- Låt småkoka under lock cirka 1,5 timme, tills köttet är mört. Den är klar när man med en tandpetare lätt kan sticka igenom tungspetsen).
- Skala och skär potatis, kålrot och morot i mindre bitar. Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt koka i 30 minuter.
- När rotfrukterna mjuknat, sila bort vatten. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong från grytan. Tillsätt lite matfett. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ur tungan och låt den svalna något. Skala av skinnet med hjälp av en kniv. Skiva tungan på snedden eller i skivor.
Kockens kommentar
Menyse har använt färsk tunga i detta recept. Rimmad (saltad) tunga går också bra, som ger köttet en aptitligare lätt rosa ton. Salt behövs inte vid kokning av tunga om den är rimmad.