
Örtgravad älgfilé (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 1
Recept: 742 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 1%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas älgkött > Äts ej
Om marinering > Äts ej
Så marineras kött > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (15 min + 96 tim )
- Putsa köttet rent från hinnor och senor.
- Marinera 3-5 dagar: Häll gin i en plastpåse och lägg ner köttet. Tillslut påsen och låt marinera i 3 timmar. Vänd på påsen några gånger.
- Finhacka örtkryddor, smula lagerblad, mosa enbär och mal peppar.
- Ta ut köttet ur påsen (häll bort ginet) och gnid in det med alla kryddorna. Lägg i en ny plastpåse eller i en kastrull. Lägg på en tyngd och låt stå i värmen några timmar. Ställ därefter in köttet i kylskåp 3-5 dagar. Vänd köttet en gång per dag.
- Pärongelé? Tillaga pärongelé dagen före serveringsdagen om sådan önskas. Se separat recept via länk nedan.
- Måltidsdagen: Ta ut köttet, skär i skivor, lägg upp och servera med rönnbörsgelé och/eller pärongelé.
Kockens kommentar
Älgkött måste vara väl mörat. Läs mer > klicka på ingrediensen. Korttidsmarinering gör man för smakens skull, långtidsmarinering mörar köttet dessutom. Läs mer > Så marineras kött.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)