Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 20

Om hårt matbröd >

 

 

Om rågknäcke >

 

 

Så bakas hårt bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rågknäcke av råg och vete från Dalarna, kumminkryddad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 148

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2968 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 3%

Kolhydrater: 70%

Fibrer: 9%

Portionsvikt: 40 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om hårt matbröd > Äts ej

Om rågknäcke > Äts ej

Så bakas hårt bröd > Äts ej

...

Skapat av
Pia, Kockskolan

Tillagning (1 tim )

För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.

  1. Stöt kummin i en mortel.
  2. Deg: Ljumma mjölken fingervarm (37ºC). Smula gästen i en stor bunke. Häll mjölken i bunken och rör om. Tillsätt mjöl, kummin och salt. Arbeta degen slät och fin.
  3. Rulla ut degen på mjölat bord till en längd och dela i portionsbitar. Forma varje bit till en bulle. Lägg över en duk och låt jäsa i 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Kavla: Strö rågmjöl på bakbordet och kavla ut varje bulle, först med en slät kavel, sedan med en kruskavel på båda sidorna. Brödet skall vara cirka 20 centimeter i diameter.
  6. Grädda: Smöra lätt en ugnsplåt eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 9 minuter, tills brödet fått fin färg.

Kockens kommentar

Förvara brödet torrt gärna i en brödburk. Brödet kan med fördel frysas. Bitar av detta bröd passar utmärkt som kuvertbröd. Läs mer > Om kuvertbröd.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 5,7 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Knäckebröd grundrecept

Rågknäcke av grovt rågmjöl

Kryddigt knäcke av vete och råg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem