
Grillade ankbröst med het sås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 804

GBR (GI) / port: 9
Recept: 3216 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 16%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas fågel > Äts ej
Om chilisåser > Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrillen i god tid (eller ugnsgrillen).
- Ta ut ankbrösten ur kylen. Kött bör vid grillning vara rumstempererat. Putsa köttet fritt från ytliga hinnor och senor. Krydda med oregano, peppar och kanel.
- Förbered sås, sallad och skiva potatis.
- Grilla fettsidan på direkt värme 5 minuter utan att svartbränna, sedan på indirekt värme i 5-10 minuter (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm). Vänd och grilla köttsidan i cirka 5 minuter till kärntemperatur 63-67°C. Låt köttet vila i 10 minuter före servering.
- Potatis: Grilla under tiden skivad potatis cirka 5 minuter på vardera sidan till fin färg.
- Servera: Skär upp köttet i skivor och servera potatis, sallad och en stark sötsur sås till.
Kockens kommentar
Ankbröst kan även stekas i stekpanna. Stek 10-15 minuter på fettsidan och 5-10 minuter på köttsidan. Snitta köttet i mitten för att kontrollera att köttet blivit rosarött. Salta och låt köttet sedan vila i 10 minuter.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Receptet reviderat 2020.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel