
Satay, asiatiska grillspett
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 1
Recept: 838 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 19%
Fett: 9%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas kyckling > Äts ej
Om sataysås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min + 10 tim )
- Marinera: Skär fläskfilén i tunna skivor och lägg i en plastpåse med sataysås, utspätt med lite majsolja. Låt marinera över natten i kylskåp. Spara en del av såsen, för att användas som dippsås.
- Dag 2: Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen). Lägg grillspett av trä i vatten helst 1 tim, så brinner de inte upp av grillen, alternativt lägg aluminiumfolie mellan pinne och grill. Ta ut köttet och låt det bli rumstempererat.
- Grilla: Trä köttbitarna på träspett. Grilla hastigt 1-3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Grilltid beroende av skivornas tjocklek. Köttet skall vara precis genomstekt, inte mer. Salta/peppra vid behov.
- Servera med sataysås att dippa köttet i.
Kockens kommentar
Satay är asiatiska grillspett med ursprung från Java i Indonesien, vanligen serverad med kryddig jordnötssås (sataysås, se recept via länk nedan). Kan tillagas med bitar all slags kött, fågel, fisk och tofu som träs på spett och grillas. I muslimska länder används främst lamm-, nöt och kycklingkött, medan fläsk- och kycklingkött är populärast i Kina. Passar utmärkt som plockmat, men kan serveras som huvudrätt. Beräkna i så fall 5 spett per portion med ris eller riskakor (ketupat) till. Vanlig som "streetfood" i Malaysia med omnejd. Traditionellt används grillspett från mittnerven av kokospalmblad, men även bambuspett används. Läs mer > Om sataysås.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv