
Hemlagad sataysås, mild asiatisk jordnötssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 431

Kcal / portion: 453

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2267 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 33%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 6%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om sataysås > Äts ej
Om marinering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk i en kastrull i majsolja.
- Riv ingefära. Mal jordnötter i en mandelkvarn, eller mosa dem i en mortel.
- Tillsätt tomatpuré, jordnötter och kryddor. Låt småkoka cirka 10 minuter. Rör om då och då. Passa noga så att såsen inte bränns vid. Tillsätt eventuellt lite vatten mot slutet av kokningen. Konsistensen skall vara tjock.
Kockens kommentar
Som alternativ till jordnötter kan jordnötssmör användas. Extra ingredienser som ibland används är kokosmjölk eller kokosgrädde, liksom sweet chilisås, röd currypasta m.m. Kryddor kan varieras efter behag och tillgång. Den viktigaste ingrediensen är jordnötter.
Såsen/pastan används till marinering av kött och fisk, eller för att pensla kött eller fisk vid grillning. Serveras även som het sås till mat eller kall som dippsås, om man späder den med lite matolja. Läs mer > Om sataysås.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)