Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal medelstora kusar: 25

Om brödbakning >

 

 

Om ljust matbröd >

 

 

Om filmjölksbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Smakrika solroskusar, kuvertbröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 275

Kcal / portion: 162

GBR (GI) / port: 3

Recept: 4060 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 59 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om brödbakning > Äts ej

Om ljust matbröd > Äts ej

Om filmjölksbröd > Äts ej

...

Skapat av
Sofia

Tillagning (1 tim + 2 tim 15 min )

  1. Deg: Värm vatten, olja och filmjölk till 37°C.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på lite vätska och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
  3. Stöt kummin, fänkål och anis i en mortel. Blanda ner kryddor, salt, solrosfrön och sirap. Rör om och tillsätt mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen stå och jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
  4. Forma: Lägg ut degen på mjölat bakbord. Riv degen (= knåda, läs mer, se > Så knådas, rivs deg). Dela i jämnstora portionsbitar, cirka 70 gram/st. Lägg bitarna på påtar med bakplåts­papper. Låt dem jäsa under duk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C i god tid. Den skall vara het.
  6. Pensla kusarna med vatten och strö över solrosfrön.
  7. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen till fin färg, cirka 10 minuter.

Kockens kommentar

Kuse kallades förr bröd av växlande form och beskaffenhet. Oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men kunde i Sörmland och Östergötland avse en "lev" (avlångt bröd, limpa). Numera brukar en kuse vara ett mindre matbröd (läs mer > Brödets form). Kuvertbröd är småbröd som serveras på en assiett bredvid "kuvertet", som är allt det som en gäst behöver under måltiden - tallrikar, bestick, glas och servett. Läs mer > Om kuvertdukning. 

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 10 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Småbröd grundrecept

Rosenbröd

Grahamsfrallor

Fiberrika rågflingebullar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem