
Smakrika solroskusar, kuvertbröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 275

Kcal / portion: 162

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4060 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 8%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om brödbakning > Äts ej
Om ljust matbröd > Äts ej
Om filmjölksbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (1 tim + 2 tim 15 min )
- Deg: Värm vatten, olja och filmjölk till 37°C.
- Smula jästen i en bunke. Häll på lite vätska och rör ut jästen. Tillsätt resten av vätskan.
- Stöt kummin, fänkål och anis i en mortel. Blanda ner kryddor, salt, solrosfrön och sirap. Rör om och tillsätt mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen stå och jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.
- Forma: Lägg ut degen på mjölat bakbord. Riv degen (= knåda, läs mer, se > Så knådas, rivs deg). Dela i jämnstora portionsbitar, cirka 70 gram/st. Lägg bitarna på påtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under duk till närmare dubbel storlek i 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C i god tid. Den skall vara het.
- Pensla kusarna med vatten och strö över solrosfrön.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen till fin färg, cirka 10 minuter.
Kockens kommentar
Kuse kallades förr bröd av växlande form och beskaffenhet. Oftast en figurformad vetebulle bakad till jul, men kunde i Sörmland och Östergötland avse en "lev" (avlångt bröd, limpa). Numera brukar en kuse vara ett mindre matbröd (läs mer > Brödets form). Kuvertbröd är småbröd som serveras på en assiett bredvid "kuvertet", som är allt det som en gäst behöver under måltiden - tallrikar, bestick, glas och servett. Läs mer > Om kuvertdukning.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat ljust bröd är runt 35%. Cirka 10 cl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.