Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 665

Kcal / portion: 40

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1996 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 55%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så smälts choklad > Äts ej
Om choklad-/nötkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Grovhacka chokladen. Ställ ut ischokladformar på en ugnsplåt, gärna smord så står formarna still vid fyllning. Förbered eventuell garnering.
- Smält kokosfettet i en kastrull (högst till 50°C). Ta av från värmen.
- Tillsätt chokladen och rör om tills den smält samman med kokosfettet till en homogen smet. Tillsätt eventuella smaksättare. Värm på lite försiktigt vid behov.
- Fyllning: Häll smeten i en kanna eller litermått och fyll formarna. Allra enklast blir det om man har en så kallad candy funnel (läs mer > Tratt).
- Garnera? Låt svalna och garnera gärna med hackad, mandel, nötter, finstrimlat rött apelsinskal, chokladflis, något bär eller liknande.
- Ställ in kylskåp 1-2 timmar för att stelna. Förvaras i kylskåp, hållbar i 1-2 månader. Serveras kall. Chokladen smälter ganska snabbt i rumsvärme.
Alternativ uppvärmning: Choklad får inte bli för varm när den smälts, högst 50°C. Blir den för varm blir den grynig. Därför rekommenderas ofta att chokladen värms upp i vattenbad för att sedan blandas med lättsmält kokosfett. Läs mer > Så smälts choklad.
Kockens kommentar
"Is" för att chokladen smälter lätt. Finare choklad ger godare smak. Tillsätts några droppar mentol eller pepparmyntsolja förstärks känslan av is i munnen liknade mentoltabletter. För mer vuxensmak med sting kan man hälla i en skvätt konjak eller whisky i chokladsmeten. Läs mer > Om choklad-/nötkräm.