Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 391

Kcal / portion: 123

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2464 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 16%
Kolhydrater: 58%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sirap ljus 1.5 dl 28%
Sötmandelkärna 50.0 gram 12%
Knäckformar 100.0 styck %
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (50 min )
- Ställ ut knäckformarna på ett bakplåtspapper. Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull/gryta. Låt koka på medelvärme utan lock i 15-30 minuter. Rör om emellanåt men inte för ofta, knäcken får då en sockrig konsistens.
- Skålla sötmandlarna genom att låta dem sjuda i hett vatten på medelvärme i någon minut, de släpper då skalet. Snoppa av skalet och hacka dem fint. Häll hacket i knäcksmeten strax innan den är klar.
- Knäcksmeten är klar när den är 120°C. Detta kan mätas med en hushållstermometer. Man kan också göra "kulprovet" för att se om knäcken är klar (se kommentar).
- Fyll formarna med knäcksmet med hjälp av två teskedar. Låt knäcken stelna innan de läggs i burkar med förslutande lock som förvaras i kylskåp. Lägg smörgås- eller bakplåtspapper mellan lager av knäck så att de inte klibbar ihop.
Kockens kommentar
Kulprovet: Häll iskallt vatten i ett glas eller en kopp. Tag lite knäcksmet på en tesked och sänk ner den i det kalla vattnet. När den avkylda smeten kan rullas till en liten kula är den klar.