
Hel kalkon i ugn - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 410

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 6%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
200°>1,5 tim+150° 2 tim
Innertemperatur ca 80°
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
- Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Täck kalkonen efter cirka en timme med folie för att bevara den saftig.
- Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
- Låt kalkonen vila 30 minuter utanför ugnen. Sila gärna av skyn och red till en god sås.
Kockens kommentar
Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Först hög, sedan låg temperatur ger saftigt kött och knaprig yta. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel