
Kalops på märgpipa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 434

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1736 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bräseras nötbog > Äts ej
Om kalops > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Skala och skär lök i klyftor. Skala och skiva morot.
- Bryn märgpipeskivor i smör/olja i en gryta på högsta värme. Lägg åt sidan.
- Sänk värmen och bryn morot och lök några minuter.
- Blanda mjöl med lite vatten och rör ner i grytan.
- Lägg tillbaka märgpipan och tillsätt kryddor.
- Sjud: Låt sjuda under lock i 2-3 timmar tills köttet är mört och börjar släppa från benet. Späd med mer vätska vid behov.
- Tillbehör: Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Servera kött och sås direkt ur grytan, med potatis och rödbetor till.
Kockens kommentar
Kalops på märgpipa (bog med ben) ger en extra mustig gryta. Högrev och tunnbringa kan också användas. Man kan som Tore Wretman föreslår spetsa grytan på gamla mamsellers vis med ett par ansjovisfiléer. Läs mer > Om kalops.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.