
Caldillo - mexikansk kalops
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 144

Kcal / portion: 850

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3401 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 6%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas köttgrytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skär köttet i bitar. Skala och grovhacka lök. Ansa och hacka jalapeno.
- Hetta upp en stekkastull med olja på högsta värme. Bryn köttbitarna till fin yta runt om. Salta och peppra.
- Tillsätt lök och jalapeno och stek ett par minuter till på lite lägre värme. Tillsätt krossade tomater. Tillsätt vatten och fond, lite i taget.
- Lägg på lock och låt småkoka tills köttet är mört och tills såsen börjat tjockna (30 minuter upp till 2 timmar beroende på köttkvalité). Tillsätt mer vatten vid behov.
- Sätt ugnen på 125ºC. Värm upp tortillan.
- Lägg upp i skålar och servera brödet till.
Kockens kommentar
I stället för jalapenos kan man använda t.ex. mexikansk salsa verdesås för att få rätten "hot". Mexikaner tävlar gärna i att laga den godaste caldillon, eller som den också kallas cazuela. Fint oxkött används då helst, men kött av lägre kvalitet går bra, men måste då kokas längre tid.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.