
Rådjurstartelette - rådjursfilé i fin form
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 657

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2629 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas rådjursstek > Äts ej
Matring > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (35 min )
- Sätt ugnen på 190°C.
- Skala och hacka scharlottenlök och vitlök. Finhacka jalapeno. Förbered sallad.
- Kött: Skär köttet i 1/2-centimer tjocka skivor. Salta och peppra lätt. Ställ ut 8-centimeter breda matringar på en smord ugnsplåt. Tryck ut kött i botten och runt kanterna i formen. Fyll mitten med ost och hackad jalapeno.
- Sätt in plåten i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt vila övertäckt i 10-15 minuter utan att ta bort ringformarna.
- Sås: Hetta upp rikligt med smör i en kastrull på medelvärme och fräs löken mjuk i några minuter utan att bränna.
- Tillsätt vatten+fond, hälften av rödvinet samt timjan. Låt såsen koka ner till halv mängd.
- Sila såsen. Tillsätt resten av rödvinet. Smaka av med silad köttsky, vinbärsgelé och peppar. För tjockare sås tillsätt lite matlagningsmjöl. Rör om och låt såsen sjuda på låg värme i cirka 3 minuter. Håll den varm på svag värme.
- Potatis: Skala och fintärna potatisen. Om detta sker i förväg läggs potatisen i kallt vatten för att inte svartna. Låt den i så fall rinna av ordentligt och torka den med hushållspapper innan tillagning.
- Hetta upp rikligt smör i panna på högsta värme. Tillsätt mer vid behov. Rör om, skaka pannan flera gånger. Knaperstek potatisen tills bitarna blir fint bruna. Det tar 5-6 minuter för små tärningar. Salta lätt. Större mängd steks i omgångar. Lägg över på hushållspapper och låt fettet rinna av. Värm på i pannan vid behov.
- Servera: Flytta över köttet med hjälp av stekspade till (varma) tallrikar. Ta försiktigt bort metallringarna. Servera med sås, potatis och sallad.