
Biff Greta, Biff special
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 642

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2569 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Finhacka lök. Hetta upp smör i stekpanna på medelvärme och fräs löken mjuk utan att bränna. Ställ åt sidan.
- Tärna köttet (ca 2x2 cm). Vispa ihop ägg med senap. Blanda tärningarna med senapsröran. Krydda med salt och peppar.
- Skala potatis. Tärna i små bitar.
- Hetta upp olja och smör i stekpanna och stek på högsta värme potatisen gyllenbrun. Salta och peppra.
- Stek samtidigt i annan panna biffbitarna på medelhög värme i smör cirka 5 minuter, tills paneringen fått lite färg och utan att bränna för hårt. Rör om någon gång. Köttet skall vara lätt rått inuti. Tillsätt löken.
- Lägg upp och garnera med persilja.
Kockens kommentar
Biff Special och Biff Greta är två likartade recept av biff stekt med senap, äggula och lök. Biff special sägs vara skapad av en köksmästare som ville ta tillvara överblivna bitar av biffen. Bitarna strimlades och blandades med en söt senapsmarinad och stektes i panna. Biff Greta uppstod i början av 1900-talet på Statshotellet i Karlstad där den serverades som vickning. Den döptes efter krögaren Fredrik Odéns hustru. Originalet tillagades av skrapad oxfilé som sedan stektes ungefär som en omelett, med andra ord ganska olikt dagens Biff Greta. Ett liknade recept är Biff Rydberg.