Grekisk moussaka, auberginegratäng
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 82
            Kcal / portion: 393
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 1964 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 200-225°C. Ugnen skall vara väl uppvärmd innan gräddning.
 -  Skala, hacka lök och vitlök. Skär aubergine i centimetertjocka skivor. Riv ost.
 - Lök: Fräs lök och vitlök i matfett på medellåg värme i 5-10 minuter tills glansig, ej bränd.
 - Köttfärs: Tillsätt köttfärs och stek några minuter under omröring tills färsen smulat sig och är genomstekt. 
 - Tomat: Tillsätt krossade tomater och puré. Låt småkoka 5-10 minuter. Smaka av med kryddor.
 - Ostsås: Vispa ut mjöl i lite kall mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och koka på medel värme under vispning i cirka 5 minuter. Akta så att mjölken inte kokar över. Ta av från plattan. Vispa ner ägg. Tillsätt ost och kryddor. Ostsåsen får lite extra smak med lite kanel.
 - Aubergine: Stek aubergine på medelhög värme i olja i en panna tills den fått lite brun färg.
 - Varva aubergine, köttfärsröra och ostsås i en ungssäker form. Toppa med ostsås.
 - Grädda mitt i ugnen i 30-45 minuter till fin yta.
 - Garnera gärna moussaka med basilika och kanske med lite extra riven ost.
 
Kockens kommentar
Moussaka är en klassisk maträtt från Mellanöstern och Balkanhalvön, särskilt i Turkiet (musakka) och Grekland baserad på aubergine och/eller potatis. Det finns olika varianter till exempel med zucchini, morötter och potatis.