
Enkel löksås, klassisk bondsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 84

Kcal / portion: 123

GBR (GI) / port: 1
Recept: 616 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Hacka eller stimla lök. Fräs den mjuk och glansig i matfett på låg värme i cirka 7 minuter.
- Vispa ner mjölk och fond. Tillsätt mjölk i omgångar under vispning. Låt såsen småkoka under lock i 5-10 minuter. Rör om frekvent, såsen bräns lätt vid.
- Smaka av med salt och peppar. Var sparsam med salt om såsen serveras till salt sill eller stekt fläsk.
- Är såsen för tunn, vispa ner lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.
Kockens kommentar
Löksås är klassisk till stekt salt sill och stekt fläsk, men passar även till korv.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)