Enkel löksås, klassisk bondsås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 84
            Kcal / portion: 123
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 616 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 5%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till stekt fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
- Hacka eller stimla lök. Fräs den mjuk och glansig i matfett på låg värme i cirka 7 minuter.
 - Vispa ner mjölk och fond. Tillsätt mjölk i omgångar under vispning. Låt såsen småkoka under lock i 5-10 minuter. Rör om frekvent, såsen bräns lätt vid.
 - Smaka av med salt och peppar. Var sparsam med salt om såsen serveras till salt sill eller stekt fläsk.
 - Är såsen för tunn, vispa ner lite matlagningsmjöl och låt småkoka 3 minuter.
 
Kockens kommentar
Löksås är klassisk till stekt salt sill och stekt fläsk, men passar även till korv.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)