
Kokta rödbetor - lätt måltid eller tillbehör
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 55

Kcal / portion: 146

GBR (GI) / port: 18
Recept: 586 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
- Borsta rödbetorna rena. Skär av blasten.
- Lägg betorna i en kastrull och fyll på med vatten, så att betorna täcks. Koka betorna nästan mjuka under lock. Känn efter med en sticka.
- Koktid: För att korta koktiden kan betorna delas.
Rödbetor späda 15-20 minuter.
Rödbetor vinter 45-60 minuter.
Skurna vinter 20-30 minuter. - Spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen. Servera med havssalt och smör.
Kockens kommentar
Rödbetor har mycket starkt färgämne. Är höljet oskadat färgar de inte. Lämna i så fall lite av blasten kvar. Rödbetor passar t.ex. till kött, men fungerar även väl som enklare ensamrätt med smör och salt.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)