Kokta rödbetor - lätt måltid eller tillbehör
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 55
            Kcal / portion: 146
            GBR (GI) / port: 18
Recept: 586 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim )
- Borsta rödbetorna rena. Skär av blasten.
 - Lägg betorna i en kastrull och fyll på med vatten, så att betorna täcks. Koka betorna nästan mjuka under lock. Känn efter med en sticka.
 - Koktid: För att korta koktiden kan betorna delas. 
Rödbetor späda 15-20 minuter.
Rödbetor vinter 45-60 minuter.
Skurna vinter 20-30 minuter. - Spola betorna i kallt vatten och gnid bort skalen. Servera med havssalt och smör.
 
Kockens kommentar
Rödbetor har mycket starkt färgämne. Är höljet oskadat färgar de inte. Lämna i så fall lite av blasten kvar. Rödbetor passar t.ex. till kött, men fungerar även väl som enklare ensamrätt med smör och salt.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)