
Sauce vinaigrette, vinägrett grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 661

Kcal / portion: 806

GBR (GI) / port: 0
Recept: 806 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 74%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om vinägrett, dressing > Äts ej
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Pia, Kockskolan
Tillagning (5 min )
- Hacka eventuella färska örter mycket fint, eller smula dem med fingrarna och pressa vitlök om detta önskas. Om senap ingår, blanda den först med kryddor och vinäger.
- Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en flaska eller i en burk med lock.
Kockens kommentar
Olja och vinäger med god smak, samt salt och peppar utgör grunden i en vinägrettsås. Som olja kan oliv-, raps-, majs-, druvkärne- eller solrosolja väljas. Som vinäger kan rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- eller hallonvinäger väljas. 1/3-del olja kan bytas ut mot vatten för att få vinägretten mindre fet. Därutöver kryddar man efter behag, med finhackade bladkryddor som basilika och dragon, eller med osötad senap, vitlök med mera. Vinägrätt kallas också vinägersås eller dressing. Används till sallad eller för att marinera fisk, kött med mera. Det kan vara praktiskt att blanda en större sats med neutral olja och senare tillsätta kryddor vid behov. Hemgjord vinägrett i fin flaska är en trevlig present. Läs mer > Om vinägrett.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)