
Schweinebraten im Kochtopf mit knödeln, bräserad fläskstek med potatisklimp
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 690

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2760 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 4%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "KochschuleTV" under bilden.
- Potatis till knödel kokas dagen innan.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Skär purjo, morot och selleri i mindre bitar.
- Skala och grovhacka gul lök. Fräs löken i matolja i en gryta eller ugnsform med lock.
- Fläskstek: Gnid in steken med senap. Salta och peppra. Lägg köttet på löken och bryn ytan runt om.
- Häll på vatten till en 1/3-dels höjd på steken. Tillsätt grönsaksbitarna. Sätt på lock och ställ i ugn 1,5-2 timmar. Ös steken ett flertal gånger med skyn.
- Knödel: Finriv rå potatis. Mosa kokt potatis och blanda med den rårivna och mjöl. Salta lätt. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman. Koka upp vatten och låt bollarna sjuda i 20 minuter.
- Värm upp rödkål innan servering.
- Sås: Ta ur steken och sila skyn. Smaka av. Red med lite stärkelsemjöl om tjockare sås önskas.
Kockens kommentar
Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Potatisvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.Alternativ
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv