Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Kockskolan:

 

Så lagas fläsksida >

 

 

Så knapersteks svål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Juleribbe, norsk knaperstekt fläsksida

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 447

Kcal / portion: 719

GBR (GI) / port: 0

Recept: 8630 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 29%

Fett: 37%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 161 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas fläsksida > Äts ej

Så knapersteks svål > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 3 tim )

Se film, klicka på "Bent Stiasen" under bilden.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kött: Spjället bör vara jämntjock och helst rektangulärt. Revbenen skall vara avsågade i stavar cirka 10 centimeter långa. Köttet saltas och peppras ordentlig, helst dagen före tillagning. Lägg på ugnsplåt. Svålen snittas först efter ångkokning för att det är lättare. 
  3. Ångkoka i 200°C: Häll vatten på plåten. Täck hela ugnsplåten med aluminiumfolie. Sätt in i ugnen i 50-60 minuter. Akta så att det inte går hål på folien.
  4. Snitta: Lägg ugnsgaller på en skärbräda. Ta ut köttet och ta av folien som knölas ihop och lägg på gallret. Lägg köttet på aluminiumfolien (eller på en uppochnervänd sopptallrik). Detta för att köttet skall böja sig, vilket gör att fettet rinner lättare av vid stekning och svålen blir knaprigare. Skär svålen 1 cm djupt i ett rutmönster med vass kniv.
  5. Ugnslaga i 180°C: Ställ spjäll med galler tillbaka på långpannan. Sätt in i ugnen i 1,5 timmar.
  6. Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Surkål eller rödkål är klassiskt. 
  7. Ugnslaga i 230°C: Ta ut steken och häll av stekskyn som kan användas till sås. Lägg tillbaka galler med stek och sätt in i ugnen i 30 minuter.
  8. Knaperstek: Om svålen inte är tillräckligt knaprig sätt grillen på högsta värme. Sätt in steken i nedre delen av ugnen. Efter 3-4 minuter börjar svålen att "poppe yp" och är klar efter cirka 5 minuter. Akta så att den inte svartbränns. Köttet måste svalna något för att den heta svålen skall kunna ätas. Steken kan vila i en halvtimme utan att täckas över.
  9. Uppskärning: Lägg hela spjället uppochner på en skärbräda. Skär itu där benen skurits av. Skär därefter i portionsbitar mellan revbenen.

Kockens kommentar

Knaperstekta revbensspjäll är klassisk julmat i Norge och Danmark, men också traditionsenlig på svenska julbord. Knaperstekt svål är fett och fantastiskt gott. Läs mer > Så knapersteks svål. En annan norsk julklassiker är pinnekött (se recept via länk nedan).

Alternativt tillagningssätt: En mindre bit fläsksida som får plats i en kastrull kan först kokas i en timme och sedan läggas in i ugn 230°C i en halvtimme och sedan knaperstekas enligt ovan.

Näringsvärde: Fläsksida är fett- och energirik mat, fetthalt cirka 22%. Svål och fettkappa svarar för cirka 1/3-del av fläsksidans energi­värde, motsvarande 200 Kcal/portion. Läs mer > Om näring fläsksvål.

Norskt julalternativ

Pinnekjøtt

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem