
Honungsvaktel med citronpotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 694

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2778 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Matfett till stekning 2.0 msk 7%
Majskorn kokt konserv 200.0 gram 6%
Sockerärter 200.0 gram 2%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Skala potatis och skär den i klyftor. Skär även citronen i klyftor. Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut dem, salta och peppra.
- Sätt ugnen på 180ºC.
- Koka potatis med hälften av citronklyftorna i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter. Tag ur och låt rinna av. Låt svalna.
- Värm matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis med resten av citronerna i cirka 10 minuter, tills potatisen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
- Sås: Pressa ut citronjuice i en kastrull. Tillsätt honung och koka upp. Vispa ner kallt smör klickvis. Låt sjuda på svag värme i 5 minuter.
- Hetta upp matfett i het panna och stek fågeln i cirka 3 minuter på var sida. Lägg över i ugnsäker form och sätt i ugn i 10-15 minuter.
- Koka upp vatten och lägg i majs och ärter. Låt koka i 3 minuter.
Kockens kommentar
Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.
Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel