
Cailles crapaudine - quail scratchcock, stekt utvikt vaktel
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 855

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3419 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 15%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Fläskpress > Äts ej
Så styckas fågel > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (50 min )
- Låt smöret bli rumsvarmt. Skala och skiva potatis. Lägg potatis i kallt vatten. Ta ur potatisen och låt rinna av.
- Caupadine/Scratchcock: Klipp bort ryggraden på vaktlarna. Vik ut och platta till vakteln. Salta, peppra.
- Blanda smör och lingonsylt och ställ kallt.
- Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek potatis helst portionsvis (se bild) till knaprig stekyta. Lättsalta och peppra.
- Tillred sallad.
- Stek fågeln på medelhög värme i 4-5 minuter på var sida till knaprig yta, helst med en "fläskpress" (tyngd) ovanpå.
Kockens kommentar
Hel vild vaktel väger inte mer än 70-140 gram (urtagen 40-80g) vilket ger en tillagad vikt på runt 20 gram per styck. Uppfödda vaktlar som man kan köpa i butik och som används i detta recept, väger väsentligen mer (200-300g) vilket tillagat ger 65-100 gram kött med skinn. Passar som lätt måltid, förrätt eller som huvudrätt i en meny med för och efterrätt. Som ensamrätt bör man servera två vaktlar per portion.
Portionsvikt: Väg gärna inhandlad fågel för att anpassa portionsvikten. Ätbar vikt = 1/3-del av hel ourtagen rå fågel och cirka 50% om den är urtagen och flådd. Läs mer om vaktlar, klicka på ingrediensen.
Crapaudine (eng. scratchcock) innebär att fågels ryggben klipps bort och att den sedan plattas ut. Ger jämnare och snabbare stekning. Läs mer > Så styckas fågel.
Fläskpress är ett stekvertyg avsett att pressa ner varan för att få en jämnare stekyta. I brist på dylikt redskap, använd om möjligt någon annan värmetålig tyngd.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel