
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 400

Kcal / portion: 488

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1950 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 27%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas grädde > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om chokladsås > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Chokladsås: Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna (läs mer > Så smälts choklad). Eller använd färdig chokladsås.
- Vispa grädde till ett hårt fast skum.
- Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.
- Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.
- Servera med en gång.
Kockens kommentar
På franska heter rätten meringues suisses, det vill säga "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel. Gör din egen chokladsås, det är enkelt. Se recept via länkar nedan. Läs mer > Om chokladsås/-glasyr.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)