
Chokladmoussetårta med kaffesmak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 533

GBR (GI) / port: 4
Recept: 6390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 24%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas grädde > Äts ej
Om tårtor > Äts ej
Om mousse > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 12 tim )
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tårtbotten: Smält smör. Rör ihop socker och ägg. Blanda mjöl och kakao. Rör ihop allt. Fördela ut smeten i en springform (se kommentar nedan). Baka av i ugnen cirka 6 minuter. Låt kallna.
- Mousse: Blötlägg gelatin i lite kallt vatten. Brygg starkt kaffe, låt svalna. Smält gelatinet i det varma kaffet.
- Vispa samman äggulor och socker tills det blir vitt. Brygg kaffe. Lättvispa grädde.
- Hacka och smält choklad i vattenbad eller i mikro till ~50°C (läs mer > Så smälts choklad).
- Rör ner den varma smälta chokladen i äggvispet. Rör slätt. Vänd ner 1/3-del av den vispade grädden. Rör tills det blir slätt. Vänd sedan ner försiktigt resten.
- Tårta: Bred ut hallonsylt på tårtbotten. Häll på chokladmousse. Stryk toppen slät. Ställ i frysen över natten.
- Tag ut och låt tina i kyl i ett par timmar. Pudra med kakao. Garnera gärna med färska hallon.
Kockens kommentar
Det finns olika slags mousse. En variant benämns Bavarois, i Sverige kallad fromage. Läs mer > Om mousse.