
Smulans pepparkakshus
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 375

Kcal / portion: 2218

GBR (GI) / port: 91
Recept: 8873 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 71%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (4 tim + 10 tim )
- Dag 1: Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Häll över i en degblandare (eller bunke) och tillsätt övriga ingredienser. Blanda ordentligt till slät deg. Täck med plastfilm och låt stå att svälla i rumstemperatur till nästa dag.
- Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
- Kavla ut degen jämt och tunt (2-3 mm). Skär ut väggar, fönster etc. Lägg degen på teflonbelagd bakduk på en plåt (bättre än bakplåtspapper). Låt degen torka minst 3 timmar, gärna över natt.
- Dag 2/3: Sätt ugnen på 175°C. Grädda cirka 5 minuter till fin färg.
- Kristyr: Vispa ihop florsocker och äggvita till en fast, men lätt och luftig kristyr. Gör gärna olika färger i olika bunkar med lite hushållsfärg. Lägg en handduk över bunken så att kristyren inte torkar.
- Montering: Fyll spritsen med kristyr (lägg handduk över spritsen när den inte används). Spritsa längs väggkanterna och sätt ihop. Håll still en stund tills de fastnat. Använd gelatinblad som fönster.
- Dekoration: Spritsa t.ex rutmönster på taket och små istappar. Använd olika spritsmunstycken för olika mönster.
Använd stort runt knäckebröd som mark. Gör svampar o.d. i trädgården. Dekorera med det som man tycker är gott.
Kockens kommentar
Detta recept är hämtat från Konditori En Liten Smula i Norrtälje, som valdes till årets konditori 2004. För detaljbeskrivning och råd hur man bygger pepparkakshus se >
Pepparkakshus på konditorns vis