
Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 68

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1688 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 29%
Kolhydrater: 56%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så tempereras choklad > Äts ej
Om spritsade kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Förvärm ugnen på 175C.
- Smet: Rör mjukt smör, florsocker och vaniljsocker ordentligt pösigt. Tillsätt mjöl lite i sänder under kraftig omrörning.
- Forma: Spritsa med krusig sprits direkt på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Klickar eller korta strängar, raka eller sneda.
- Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått blekgul färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
- Tillval: Smält choklad (eller temperera choklad) och doppa ena eller båda ändarna på strängarna eller toppen på toppar. Lägg i kyl för att stelna.
- Förvaring: Kakor utan choklad en vecka eller två, med choklad i kylskåp.
Kockens kommentar
Strassburgare är speciell deg som spritsas i olika former, med eller utan chokladgarnering. För att spritsa kakorna är det lämpligt att använda en hållfast sprits med krustyll av plåt eller plast.Kaknamnet: Varför kakan döpts till strassburgare är oss obekant. I vissa recept sägs (utgår man ifrån) att det är en kaka från Strasbourg, vilket låter rimligt då Strassburg förr var namnet i Sverige på staden. Men vi betvivlar detta. I vart fall hittar vi inte någon sådan tysk eller fransk bakverk med detta namn (med olika stavningar) i litteraturen. Däremot hittar vi på utländska sidor denna kaka med hänvisning till att den är svensk.
I stället tror vi att kakan är ett svenskt bakverk med namn utifrån det gamla begreppet "strassa" lånat från italienskans strazza i betydelsen kludd (in strazza = kladdbok). I så fall skulle namnet innebära att det är en kladdkaka eller kladdig burgare syftande på utseendet snarare än konsistensen. Eventuellt en lek med strassa och staden Strassburg. Hör av dig till oss om du vet bättre. "Strass" är för övrigt ett genomskinligt blyglas använt i modebranschen liknade silverpaljetter.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk