Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Om pipérade >

 

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0

Recept: 805 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 229 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om pipérade > Äts ej

Så steks ägg, omelett > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Pipérade: Sätt stekpanna med olja på medelvärme.
  3. Skala och skiva lök i halvmånar. Lägg i pannan.
  4. Rensa och skiva paprika. Lägg i pannan. Rör om.
  5. Halvera tomater och kläm bort det inre lösa fruktköttet. Strimla och lägg i panna.
  6. Pressa i vitlök. Salta lätt och krydda med kajennpeppar (eller helst Piment d´Espelette).
  7. Låt steka tills grönsakerna mjuknat. Nu är pipéraden klar att användas som tillbehör till mat. Rökt skinka är också en vanlig ingrediens och då helst bayonneskinka.
  8. Pipérade basquaise en cocotte: Fördela pipéraden i ugnsfasta portionsformar (fr. cocottes). Gör en liten grop i röran med sked.
  9. Knäck ett ägg i varje grop. Salta lätt. Lägg på skinka överst.
  10. Sätt in i ugnen i 5-10 minuter tills vitan stelnat.

Kockens kommentar

Pipérade (piper = peppar) är en baskisk specialitet, även traditionell i Gascon i sydvästra Frankrike. Grönsaksröran används som tillbehör till mat. Klassisk som fyllning i omelett, serverad med pocherade ägg, eller som en "oeuf en cocotte" benämnd Pipérade basquaise (läs mer > Så steks ägg).

Piment d´Espelette är en speciell spanskpeppar som odlas i byn Espelette i den franska regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning). Varianten får man knappast tag på i Sverige, som bäst i form av chiliflakes.

Alternativ

Ratatouille

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem