
Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0
Recept: 805 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om pipérade > Äts ej
Så steks ägg, omelett > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Pipérade: Sätt stekpanna med olja på medelvärme.
- Skala och skiva lök i halvmånar. Lägg i pannan.
- Rensa och skiva paprika. Lägg i pannan. Rör om.
- Halvera tomater och kläm bort det inre lösa fruktköttet. Strimla och lägg i panna.
- Pressa i vitlök. Salta lätt och krydda med kajennpeppar (eller helst Piment d´Espelette).
- Låt steka tills grönsakerna mjuknat. Nu är pipéraden klar att användas som tillbehör till mat. Rökt skinka är också en vanlig ingrediens och då helst bayonneskinka.
- Pipérade basquaise en cocotte: Fördela pipéraden i ugnsfasta portionsformar (fr. cocottes). Gör en liten grop i röran med sked.
- Knäck ett ägg i varje grop. Salta lätt. Lägg på skinka överst.
- Sätt in i ugnen i 5-10 minuter tills vitan stelnat.
Kockens kommentar
Pipérade (piper = peppar) är en baskisk specialitet, även traditionell i Gascon i sydvästra Frankrike. Grönsaksröran används som tillbehör till mat. Klassisk som fyllning i omelett, serverad med pocherade ägg, eller som en "oeuf en cocotte" benämnd Pipérade basquaise (läs mer > Så steks ägg).Piment d´Espelette är en speciell spanskpeppar som odlas i byn Espelette i den franska regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning). Varianten får man knappast tag på i Sverige, som bäst i form av chiliflakes.