Ratatouille, blandade grönsaker från Provence
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 27
            Kcal / portion: 87
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 521 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Skala och grovhacka lök. Skala och finhacka vitlök. Skär paprika, zucchini och aubergine i 2 centimeter stora kuber.
 - Värm olivolja i en stekgryta eller stor kastrull. Fräs lök och vitlök utan att det tar färg.
 - Tillsätt auberginen, zucchinin och paprikan. Fräs ytterligar några minuter.
 - Tillsätt krossade tomater. Rör om. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, socker, tabasco, salt och peppar. Koka under lock cirka 20 minuter, gärna längre.
 - Serveras som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Eller till pasta. Ratatouille blir godare om den får stå i kylen över natten. Värm innan servering.
 
Kockens kommentar
Ratatouille har sitt ursprung från Nice i Frankrike. Ordet från det occitanska (sydfranska) " ratatolha" och närbesläktat med franskans "ratouiller" och "tatouiller" med betydelsen att röra om. Från slutet av 1700-talet i betydelsen "grov gryta". Dagens recept härstammar från början av 1900-talet.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)