
Bigarade Sauce, lyxig apelsinsås till anka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 113

GBR (GI) / port: 4
Recept: 565 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så deglaserar man > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på " the sauce and gravy channel" under bilden ovan.- Riv apelsinskal och citronskal. Koka dem 5 minuter för att mjukna. Kyl av dem i kallt vatten. Pressa juicen ur apelsinerna.
- Sås: Häll socker och vinäger i en kastrull. Låt koka ner på medelvärme några minuter till simmig konsistens.
- Tillsätt apelsinjos. Rör om så att allt socker löses upp.
- Tillsätt kalvbuljong. Låt koka upp och låt koka ner till halv volym. Skumma av, avlägsna skum som bildas på ytan.
- Deglasera: Häll bort stekfett från stekpanna eller stekkärl i vilken ankan stekts. Häll såsen i varm panna och vispa eller skrapa med träslev stekbotten för att få loss smakämnen. Läs mer > Så deglaserar man.
- Koka ner såsen ytterligare om fylligare, smakrikare sås önskas.
- Sila såsen ner i en ren kastrull. Smaka av med apelsinlikör, citronjuice eller vinäger, salt och peppar. Låt småkoka kort stund för att få bort spritsmak. Tillsätt apelsin- och citronzest.
- Servera såsen varm till stekt anka.
Kockens kommentar
Såsen kan tillredas i förväg så när som på deglasering.Bigarade: Begreppet är engelskt. Något motsvarande franskt har vi inte kunnat hitta i vare sig Larousse Gastronomique, i kokböcker eller på internet. Bigaradier i Frankrike = pomerans.
Vattenrduktion = vätska som kokar bort. Läs mer > Om vattenförändringar.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)