Proffset röker revbensspjäll

Foto: BBQwithFranklin, spare ribs

Proffset röker revbensspjäll

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 416

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1665 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 26%

Fett: 20%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 147 gram)

Ingredienser

Visa:

Revbensspjäll tunna 1.0 styck 100%

Salt 0%

Grillkrydda 0%

Grillsås 0%

Äppeljuice 0%

Sprayflaska > Äts ej

Grillkol/briketter Äts ej

Rökved Äts ej

Aluminiumfolie Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas revbensspjäll > Äts ej

Om grillning, halstring > Äts ej

Så grillas kött > Äts ej

Kötts stillståndsperiod > Äts ej

Tillagning (5 tim )

Se film, klicka på "BBQwithFranklin" under bilden. Förberedelse av köttet, se film på sida > Så lagas revbensspjäll.

  1. Kött: Putsa och jämna till köttet om detta inte gjorts av butik. Dra bort membranet (skinnet) på bensidan, vilket ger bättre stekyta. Se > Så lagas revbensspjäll). Låt köttet tempereras under tiden grillen startas.
  2. Smaksätt med salt och peppar eller med grillkrydda enligt egen smak. Översalta inte, köttet är ganska tunt.
  3. Grill: En stor grill med lock behövs. Arrangera grillen för indirekt värme (läs mer > Om grillning, halstring). Reglera för grillvärme 135°C. Lägg på några bitar al eller dylikt om röksmak önskas (läs mer > Rökved).
  4. Fuktig värme: Fuktig värme gör att köttet bättre tar till sig röksmak. Ställ in en aluminiumform med vatten bredvid glödhärden eller på gallret.
  5. Grilla: Lägg köttet med bensidan ner på indirekt värme och stäng locket. Låt ligga i cirka 2 timmar. Kontrollera temperaturen några gånger. 
  6. Spraya ytan med vatten eller äppeljuice. Häll eller pensla på med grillsås. Stäng locket och grilla i ytterligare 15 minuter.
  7. Glasera: Ta ut köttet och lägg det på ett stort ark aluminiumfolie. Spraya folien och häll ut lite grillsås. Lägg på köttet med köttsidan ner. Spraya bensidan och häll på grillsås. Packa in köttet i folien och lägg tillbaka på grillen i ytterligare cirka 2 timmar.
  8. Köttet är klart när spjället känns lite mjukt. Man kan vrida lite på ett ben och känna att det sitter lite löst. Använd en tandpetare som lätt skall kunna stickas in i köttets tjockaste del. Det krävs en del erfarenhet att bedöma resultatet, men i de flesta fall blir det bra hur som helst bara det är genomstekt.
  9. Vila: Öppna folien lite så att köttet kan ånga av och låt det vila i 5-10 minuter. Skär upp mellan revbenen och servera.

Kockens kommentar

Grillmästaren Frankling är inte förtjust i alltför söta tjocka grillsåser som vanligtvis används, utan använder en mer tunnflytande hemlagad sås.

Low and slow: Stora köttbitar som grillas eller röks tillagas generellt på låg värme under lång tid. När köttet når en kärntemperatur på 65°C (vilket inte kan mätas i tunna spjäll), stannar temperaturökningen av under längre tid varvid mycket fukt avges (den s.k. "stallningsperioden"). För att inte köttet skall bli för torrt packas det då in i aluminiumfolie eller grovt omslagspapper. Läs mer > Temperaturpåverkan i kött.

Fler recept inom Rökt, rökgrillat kött

Liknande recept som Proffset röker revbensspjäll