Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1848 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 25%
Fett: 4%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Nötrulle 1.5 kilo 84%
Köttbuljongtärning 1.5 styck 1%
Vatten 1.0 dl 0%
Worcestershiresås 2.0 tsk 1%
Köttspruta > Äts ej
Timjan färskhackad 2.0 msk 0%
Rosmarin färskhackad 2.0 msk 0%
Vitlök 3.0 klyftor 1%
Matolja 2.0 msk 13%
Ved Äts ej
Kockskolan:
Så röks nötstek > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "All Things BBQ" under bilden.
- Putsa köttet fritt från senor och hinnor.
- Arrangera röken för 120°C värme. Använd alspån eller annan rökved (läs mer > Ved).
- Marinera: För att få köttet saftigare och smakrikare kan man som i filmen med en köttspruta injicera en blandning av smulad köttbuljongtärning upplöst i lite vatten och smaksatt med worcestershiresås.
- Kryddning: Krydda köttet enligt eget önskemål. I filmen används en blandning av finhackad timjan, rosmarin, vitlök och en allkrydda blandat med matolja. Smeta in steken med blandningen.
- Rök: Lägg in köttet i röken till kärntemperatur 52-55°C. Det tar 2-3 timmar vid jämn värmetillförsel.
- Servera: Ta ut och låt svalna eller kallna. Kallt kött är lättare att skära i tunna skivor. Skär så tunt som möjligt och lägg på smörgås med tillbehör enligt eget önskemål. Köttet kan sparas i kylskåp i en vecka.
Kockens kommentar
Nötrulle är ett ganska tufft, fast kött som lämpar sig att när tillagad skivas tunt och användas som smörgåspålägg. I handeln kan man köpa tunt skivad rimmad (saltad) nötrulle, som då brukar kallas "saltrulle". Läs mer, klicka på ingrediensen.Fler recept inom Rökt, rökgrillat kött
Liknande recept som Rökt nötrulle till smörgåspålägg
-
Proffset röker revbensspjäll
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad kokt skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Smoked roast beef - rökt nötstek (innanlår, fransyska, ytterlår)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Smoked brisket, rökt spetsbringa (oxbringa)
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt högrevsstek
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt hel fläsksida
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad hel baconinlindad oxfilé
Tid: 20 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad New York Strip Steak, 4 cm grillad biff
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt nötrulle till smörgåspålägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan