Om pizza

Fotograf/bild: Film: Vencenzo´s Plate, Margherita

Om pizza

(pizza, Norrlandspizza, kebabpizza. vulkanpizza)

Engelsk översättning pizza, pan pizza

Fransk översättning pizza

Italiensk översättning pizza, pizzetta

Tysk översättning Pizza

Spansk översättning pizza

Pizza är enligt Svenska Akademien "en (italiensk) ugns­gräddad mat­rätt av utkavlad deg med o­lika typer av fyllning". Brödet bakas av mjöl, vatten och jäst som formas till runda stora plattor (se recept > Pizzadeg). Minipizzor kallas i Italien för pizzetta, ofta med tjock degbotten (se film via via länk nedan). Ytan täcks av mosad tomat och fylls sedan på allehanda sätt, varefter den gräddas i het ugn. Restauranger specialiserade på pizza benämns pizzeria och en pizzabagare benämns pizzaiola i Italien. Pizzan serveras hel, och skärs i trianglar som sedan äts med händerna (läs mer > Så tillagas pizza). Färdig pizzadeg och färdiga frusna pizzor finns att köpa i butik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Begreppet "pizza" förekom i skrift år 997 i Italien. Varifrån ordet "pizza" kommer är oklart. Dagens pizza har sitt ursprung från Neapel. På 1500-talet såldes flatbröd på gatan benämnt pizza, men det är först på 1700-talet som dagens pizza uppstår när man formar runda bröd med pålägg av tomatsås och mozzarella. Traditionellt bakad i vedeldad ugn (motsvarande svenskt tunnbröd). I Neapel finns för övrigt världens äldsta pizzeria, Port Alba som öppnade portarna 1830. Pizza och pizzerior spreds därefter av italienare till andra delar av världen där begreppet pizza blivit allmänt vedertaget. De riktigt klassiska pizzorna är Marinara och Margherita (se nedan). Första restaurang i Sverige med pizza på menyn var restaurant Östergök i Stockholm år 1968. Året därefter öppnades den första pizzerian, Pizzeria Piazza Opera på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Det sägs att den dag som pizza äts mest i Sverige är på nyårsdagen.

Ursprungsskydd: 2002 framfördes ett lagförslag i det italienska parlamentet som skulle skydda begreppet traditionell italiensk pizza, med angivande av tillåtna ingredienser och metoder. 2005 ursprungsskyddades pizzorna "Marinara" och "Margherita" av EU (läs mer > Ursprungsskydd EU). 2017 klassade UNESCO pizza i sin lista som immateriellt kulturarv.

Klassiska italienska pizzor:

 • Marinara (it. marina = kusthav) är den äldsta klassiska pizzan. Den innehåller inte "havets frukter" vilket man skulle kunna tro, utan består av degplatta garnerad med marinarasås, basilikablad och oregano. Namnet från "marinera". Såsen känd i Neapel från 1700-talet bestående av tomat, vitlök stekt i olja och kryddor (se dito recept). Ursprunget är oklart, ibland sägs den vara påhittad av en sjöfarare eller sjömanshustru som en hållbar sås under långa seglatser. Se recept > Pizza marinara.
 • Margherita: År 1889 besökte den italienska drottningen Margherita (1851-1926) Neapel. Hon var trött på den franskinfluerade kosten och bad i stället om en lokal specialitet. Fram kallades pizzabagaren Raffaele Esposito som bakade tre varianter pizza, varav drottningen föredrog den med tre färger som den italienska flaggan - rött (tomater) grönt (basilika) och vitt (mozzarella). Den döptes till hennes ära. Raffaelos restaurang utnämndes senare till kunglig hovleverantör. Receptet är enkelt, tunn brödkaka med färska mosade tomater (av sorten San Marzano), mozzarella (av buffelmjölk) och basilika, som gräddas i vedeldad ugn.
 • Capricciosa (it. capriccioso = nyckfull) består vanligen av tomat, ost, skinka och svamp. Nyckfull för att ingredienserna kan variera. I Rom används även kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto som pålägg.
 • Calzone (it. calzone/-i = byxa, calza = strumpa) är fyllning inbakad i pizzadeg (se dito recept eller film nedan). Egentligen alltså "byxpizza", vilket härstammar från Neapel på 1700-talet då dessa pizzor, som var enklare att transportera, såldes av kringvandrande försäljare (i byxor). Calzone kan fyllas med lite av varje, men traditionellt med ricotta, mozzarella, salami, som garneras med tomatsås, riven ost och basilika. Pizzan gräddas i het ugn tills deghöljet fått krispig skorpa.
 • Vesuvio, namngiven från vulkanen med samma namn söder om Neapel, är en variant av calzone med den skillnaden att fyllningen läggs som en hög i mitten på en degplatta, varefter en annan degplatta läggs över. En grop trycks ner i "vulkantoppen" som fylls med tomatsås (= lava). Se dito recept.

Andra välkända pizzor:

 • Pizza frutti di mare är pizza med "havets frukter", vilket brukar avse skaldjur och blötdjur som pålägg. Se dito recept.
 • Pizza pescatore /pizza alla pescatora är pizza med fisk som pålägg, ibland även skal- och blötdjur (it. pescatore = fiskare, pescatora = fiskarhustru).
 • Quattro stagioni (it. fyra årstider) består av tomat, ost och ytterligare ingredienser, som var för sig täcker en fjärdedel av pizzan. Delarna bör representera årstiderna på något sätt.
 • Hawaii är en pizza med ananasbitar, vanligen kombinerat med skinka, och ost.
 • Tropicana skall innehålla tropiska frukter, med vilket främst avses banan. Ananas brukar också ingå liksom andra exotiska frukter, samt ost, tomat och skinka.
 • Quattro formaggi (it. fyra ostar) består av pålägg med fyra sorters ost, vilka som helst.
 • Al tonno (it. tonfisk) innehåller naturligtvis tonfisk, men också tomat, lök och ost.
 • Cacciatore (it. jägare) skall innehålla kött, vilket vanligen är skivad salami. I övrigt brukar tomat, ost, oliver och kapris ingå.
 • Peperoni (it. peperone = paprika) är en pizza med paprika, tomat, lök och ost. Står det i stället "pepperoni" så är det en amerikansk pizza med en salamiliknade kryddstark påläggskorv benämnd pepperoni.
 • Vegetaria är en pizza med tomatsås, ost och grönsaker.

Andra pizzor:

 • Pan pizza (pannpizza) är en amerikansk tjockare och degigare variant än italiensk pizza. Tillagas på samma ingredienser. Fluffigheten erhålles tack vare att degen jäses två gånger liknande vanligt vitt bröd och den kavlas inte. Degen trycks ut till en tjock platta i stekpanna, ugnsform eller i långpanna. Garneras som vanlig pizza och gräddas i ugn 230-250°C. Stekpanna sägs ge bästa stekyta inklusive kanten. Det finns många varianter, men förknippas mest med Pizza Hut från 1960-talet. Företaget konstaterade att 40% av kunderna i USA föredrog den tjocka varianten före tunna. Se recept > American Pan Pizza.
 • Norrlandspizza är en pizza där degen bytts ut mot tunnbröd. Se recept > Norrlandspizza.
 • Kebabpizza är en kombination av pizza och kebab som förekommer i Sverige (läs mer > Om kebab). Innehåller oftast tomatsås, ost, lök, färska tomater, fefferoni samt kebabkött, samt en vit mild och en röd stark sås. Kebabpizzan har på skoj kallats Sveriges nationalrätt. Den spelar en huvudroll i sången Kebabpizza Slivovitza som deltog i Melodifestivalen 2008.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10

Läs mer

Om pizza

Ursprungsskydd EU

Så tillagas pizza

Om kebab, shashlik

Film: Sveriges bästa pizza

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj