Luftsmak, ljudsmak

Foto: Peter Gullberg ¤

Luftsmak, ljudsmak

Luft är en "skum" ingrediens, enligt den utmärkta boken Matmolekyler en ingrediens som inte uppskattas förrän den saknas. Har man druckit en avslagen öl, grädde vispat till vattnigt smör, bakat en stenhård kaka eller inte fått marängsmeten att stelna, vet man värdet av luft på rätt sätt. Det handlar om fiffiga sätt att få de två oförenliga elementen vätska och gas att förenas, det vill säga att få luftbubblor att stanna i vätska. Läs mer via länkar nedan.

Ljud är en överbedövande smak. Tester har visat att högt ljud och buller minskar upplevelsen av sälta och sötma i mat.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01

Läs mer

Om brödbakning matbröd

Så tillagas maränger

Om drinkskum

Så vispas grädde

Så skummas mjölk

Så tillverkas glass

Ölets egenskaper

Matmolekyler

Så vispas ägg

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj