Citronjuice, limejuice

Citronjuice, limejuice

(citronjos, limejos)

Citron- och limejuice är pressad fruktsaft. I handeln förekommer pressad naturell juice på flaska. Den är vanligtvis inte koncentrerad, vilket vissa ibland tror. Fruktsaft med tillsatt socker skall benämnas "saft" och inte juice.

  • Vikt citron: En citron väger cirka 150 gram (125-225g). En rumsvarm citron ger 0,5-0.6 dl juice, 30-40% av vikt. En kall som inte rullats cirka 20%.
  • Vikt lime: En lime väger cirka 85 gram (70-100g). En rumsvarm lime ger cirka 3 cl juice (2 msk), 35% av vikt. En kall som inte rullats cirka 20%.
  • Smak: Mycket sur. Flaskjuice har en liten avvikande smakkaraktär.
  • Alternativ vara: Citron- och limejuice är ganska utbytbara mot varandra.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om. Flaska innehållande t.ex. 2,5 dl motsvarar cirka 8 citroner. Dosering flaska = vanlig juice.
  • Förvaring: Frukten förvaras bäst svalt i 8-12°C. Hållbar 6-8 veckor. Oöppnad flaska hållbar i upp till 12 månader. Öppnad förvaras bäst i kylskåp och bör förbrukas inom 2 månader.

Tips: Rulla citronen/limen hårt med handen så ger den mer juice ifrån sig. Dessutom ger en rumsvarm citron ifrån sig mer saft än en kylskåpskall. Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal.

Hälsa: Lime är liksom citron speciellt rik på C-vitamin. Juice på flaska innehåller konserveringsmedel som kaliumdisulfit (läs mer > E224 Kaliumsulfit).


SÅ ANVÄNDS CITRON- OCH LIMEJUICE

Citron- eller limejuice förekommer ofta som smaktillsats i matlagning och inte minst som ingrediens i drinkar. Blandat med vatten och lite socker är det en utmärkt dryck varma dagar. Däremot är inte alltid koncentrerad juice en god ersättare för naturell juice. Står det citron- eller limejuice i ett recept så avses nästan alltid färskpressad juice.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Citron

Lime

E224 Kaliumdisulfit

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 2 Visa Dölj
FUCKING !!! Anmäl
DET H?R ?R D?LIGA TIPS Anmäl