Nektar - Gudarnas dryck, som förlänade ungdom och odödlighet

Om juice, must, nektar

(1. juice, fruktjos 2. must 3. nektar = ren fruktsaft, druvnektar, apelsinnektar, aprikosnektar, persikonektar, päronnektar, äppemust, päronmust, nypressad juice, färskpressad juice, koncentrerad juice)

Jos, must och nektar är ren färsk juice, utan någon inblandning av vatten, socker eller något annat. Begreppen juice, nektar, must och saft sammanblandas ofta.

Druvsaft kan vara ren pressad juice, eller saft i någon form vilket då innehåller socker och annat.FRUKTJOS

Jos (juice, fruktjuice) är pressad saft av frukter utan tillsatser. Om man tillsätter vatten, socker eller annat kallas det dryck eller saft. Namnet juice är engelskt, övertaget från franskans jus i betydelsen köttsaft, spad, fruktsaft och som i sin tur kommer från latinets sås, soppa, spad. Namnet har anammats i svenska språket (juice eller jos), men då i betydelsen pressad saft från frukt eller bär och ibland även om pressad saft från grönsaker eller rotfrukter.

  • Nypressad juice innebär att juicen är nypressad och snabbt levererad till butik. Till exempel pressas Brämhults juicer dagligen under säsong och skickas till butik inom ett dygn. Det är en opastöriserad dryck och hållbarheten är kort.
  • Färskpressad juice står det på de flesta juiceförpackningar. Det innebär att juicen pressats från nyplockade frukter, men det säger inget om hur länge juicen förvarats innan den nått butiken. Juicen lättpastöriseras (värmts upp till 50°C), vilket förlänger hållbarheten och försämrar smaken något. Hållbar i upp till ett år. Läs mer > Om värmekonservering.
  • Koncentrerad juice innebär att man tar bort vattnet från juicen så att endast ett koncentrat återstår. Koncentratet blir aseptiskt och håller i ett år. Utspädd med vatten får man vanlig juice. Säljs färsk och fryst.
  • Juice med fruktkött innebär att fruktköttsbitar inte silats bort. Sådan juice är fiberrikare och anses hälsosammare.


MUST

Must betecknar kraft och fyllighet, till exempel mustig laxsoppa, koka musten ur kött, eller havremust (läs mer > Havremjöl, skrädmjöl). Jämför engelskans mustard = senap. Begreppet must används ofta om vin eller annan fruktsaft ofta som ett mellanled vid framställningen av alkoholhaltiga drycker. Vinmust är pressade druvor som ännu inte börjat jäsa. Det kan också vara saft av frukt (äppel-, päronmust) och bär som förhindrats att jäsa ordentligt och som används som måltidsdryck. Must är i allmänhet svagt alkoholhaltigt. Jul- och påskmust är en svensk uppfinning (läs mer > Om julmust och påskmust).


NEKTAR

Nektar är biologiskt den söta honungssaft som blommor producerar för att attrahera insekter så att dessa ska pollinera (befrukta) blomman. I den grekisk-romerska mytologin är det gudarnas dryck som förlänade ungdom och odödlighet. I litteraturen använd i denna betydelse, en välsmakande "gudomlig" dryck till exempel nektarchampagne = honungsdryck, den svenska nektarn = brännvin, nektarkyss = underbar kyss given av gudomligt väsen. Nektarin = en "mustigare" (fylligare) variant av persika. Den nektar som vi kan köpa i handeln, främst i hälsokostbutiker är inte lika romantisk. Det kan vara utspädd fruktsaft/juice med passerat fruktkött och vanligen sötad med socker. Det finns apelsin-, aprikos-, persiko-, päronnektar och så vidare. Vanligast är druvnektar.

Hälsa nektar: Det kan vara lätt vilseledande att nektar skulle vara nyttigare än juice. Livsmedelsverket har analyserat aprikos-, persiko- och päronnektar. Alla tre innehöll tillsatt socker. Andel sackaros var 5-7%, varav cirka 2% finns naturligt i fruktjuice.


SÅ ANVÄNDS NEKTAR OCH MUST

Nektar och must används som måltidsdryck eller som energidryck. Druvjuice innehåller fruktos (druvsocker), som snabbt absorberas av kroppen och ger snabb energi och är därför populär i sportsammanhang. Blå druvor innehåller anthocyane, ett ämne som inom naturmedicinen anses förbättra cellernas syrtillförsel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-11

Läs mer

Om värmekonservering

Om saft

Fruktdryck, bärdryck

Havremjöl, skrädmjöl

Näringsdrycker }

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj