Vichyvatten

Vichyvatten

Vichyvatten är ursprungligen ett naturligt kolsyrat mineralvatten från källorna vid hälsobrunnen i Vichy, en ort i Sydvästra Frankrike. Orten kanske är mest känd för den tyskvänliga och provisoriska Vichyregeringen under andra världskriget. Numera är vichyvatten en benämning på mineralvatten med ganska hög salthalt (upp till 4 g/l). Redan på 1700-talet kunde vattnet köpas buteljerat i Sverige och ansågs hjälpa vid ämnesomsättningssjukdomar. Det vichyvatten vi dricker i Sverige är i allmänhet vanligt kranvatten med olika mineraler och smaktillsatser. Smaken är saltaktig.


SÅ ANVÄNDS VICHYVATTEN

Vichyvatten var förr ett vanligt groggvirke, men dricks sällsynt numera. Vichyvatten i köttfärsen sägs ge luftigare färsbiffar och rotfrukter anses, enligt gammal fransk kokkonst, bli mjällare om de kokas i vichyvatten.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj