Gin & tonic

Tonic water

(tonicvatten, grape tonic)

Tonic water är en kolsyrad och kininhaltig, ganska besk dryck. Mängden (besk) kinin i drycken har med tiden minskats och ersatts med ett bitterämne som extraheras (utvinns) ur grapefruktskal (läs mer > Grapefrukt).

Grape tonic är tonic smaksatt med grapefruktjuice. Grape tonic klassas som "fruktsoda", inte vatten.

Historia: Tonic water är ursprungligen framtagen som ett alternativ till den medicinska kinin som blandades med vatten och som intogs för att motverka malaria. Drycken är skapad av britterna i mitten på 1800-talet och avsedd för tjänstgörande soldater i det tropiska Asien (Indien) och Afrika. De brittiska officerarna ansåg emellertid att drycken smakade bäst tillsammans med en skvätt gin. Man fick dock jobba på för att få i sig rätt mängd kinin, för rekom­mendationen per dag motsvarar 20-40 groggar. Vissa officerare lär ha klarat sig från malaria!

Kinin är ett ämne som utvinns ur barken från kinaträd (Cinchona). Kinin brukas på många håll som medel mot malaria och förr även som allmänt febernedsättande, smärtstillande och muskelavslappnande medel. Kininet i tonic water gör att drycken blir fluorescerande ("självlysande") när det belyses med UV-ljus. Kan även uppträda i starkt solsken.


SÅ ANVÄNDS TONIC WATER

Tonic är mest känd som groggvirke, i synnerhet till drinken Gin & Tonic ("GT").

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Grapefrukt

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj