Välkomstdrinkar

Välkomstdrinkar

Välkomstdrinkar är till för att stimulera aptiten (aperitif) och för att lätta upp stämningen bland gästerna.

Före maten serveras som regel en "torr" drink t.ex. dry martini (söta drinkar serveras efter maten). En annan regel är att anpassa drink till den mat/tilltugg som man avser att bjuda på. Aptitretare kan vara en färdig dryck som t.ex. champagne, och whisky on-the-rocks, eller en blandad drink/cocktail.

Högtidliga tillfällen: Är det fint värre hyr man in en bartender, som föreslår lämpliga drinkar och som med fördel serveras på en (silver-)bricka av en kypare. Champagne är alltid en högtidsdryck som passar vid alla tillfällen utom vid begravningar. Man bör ha någon som går runt och fyller på.

Större bjudningar eller officiella middagar: Välj ut ett fåtal alternativ (glöm inte 1-2 alkoholfria alternativ). Välj också drinkar som kan blandas i förväg i större mängd och som kan fyllas på utan att behöva blandas på nytt. På en större bjudning av ickeofficiell karaktär är t.ex. bål ett bra alternativ, inte minst på sommaren.

Cocktailparty: Ett riktigt cocktailparty kräver naturligtvis en större variationsrikedom av olika cocktails. Skall det vara på "riktigt" finns en "öppen" bar där gästerna själva väljer.

Begravning: Vid begravning passar varken champagne eller drinkar. Bäst passar ett glas vin eller ett starkvin t.ex. sherry. Tanken är att stämningen inte får bli alltför uppslupen av för mycket alkohol (såvida inte den avlidne uttryckt motsatsen).

Nära & kära: Bäst är om Du vet vad Dina vänner gillar, men att Du varierar med nya smakupplevelser som Du kan misstänka att de kan tycka om. Är Din vän t.ex. whisky­älskare måste Du bara ha hans sort hemma. I övrigt gäller att bjuda på ett fåtal alternativ.

Sommar & vinter: Varma sommardagar passar icy cocktails och långdrinks bra, medan under vinterhalvåret cocktails och on-the-rocksdrinkar är bättre.

Välkomsthäsning: Ofta förväntas att någon av världparet hälsar gästerna välkomna innan man börjar dricka. Kanske en påminnelse om orsaken till att man träffas just denna dag. På större tillställningar kan det variera beroende på tillfälle. Vanligtvis kan man börja dricka "i förväg", även om världparet senare säger något. Detta gäller framför allt om gästerna anländer utdraget, dvs inte samtidigt.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj