Olika destillat

Olika destillat

(destillat)

Destillering är en metod att framställa koncentrerad alkohol ur vätskor med låg alkoholhalt. Vätskan hettas upp varvid alkoholen förångas vid 78,3 grader. Det var araberna som först kom på att destillera sprit. Man kan destillera det mesta, bara råvaran kan jäsas, antingen på naturlig väg (frukter & bär), eller fås att jäsa med hjälp av jäst (säd, potatis etc). Gruppering:

  • Brännvin, gin o.d. = sprit från säd, potatis, växtsaft, dvs brännvin, vodka, genever, gin, rom och tequila.
  • Whisky = sädesbrännvin lagrat på ekfat.
  • Konjak och fruktsprit = sprit av vin (cognac, brandy) och sprit av vinrester (grappa/marc), samt övrig sprit tillverkat av frukter eller bär (t.ex. calvados).
  • Likör = smaksatt, sötad sprit.

Av svensk spritkonsumtion svarar brännvinsgruppen för hälften, whiskey för 1/3-del, konjak 5% och likörer 10%.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj