Solera - vinlagring

Solera - vinlagring

(añadas, criadera, corrida de escales)

Solerasystemet är en lagringsform för sherry, montilla och andra sherryliknande starkviner. Tillämpas också för fin traditionell Modena balsamvinäger (läs mer > Balsamvinäger). Olika årgångar blandas med varandra enligt ett speciellt mönster.

Añadas (årgångsvin): Fram på 1860-talet lagrades sherry årgångsvis. Variationen i smak mellan åren var stor, varför dåtitens engelska marknad krävde jämnare kvalitet. Så uppstod criadera-/solerasystemet att blanda olika årgångar.

Solera: Först förlagras vinet i 2-3 år (criadera), för att sedan väljas ut till vilken solera den skall ingå. Tappat på ekfat staplas faten normalt i 3 årgångslager, men fler lager förekommer. Det understa lagret benämns solera (suelo = jorden, marken) och innehåller det äldsta vinet.

Grundregeln är att man tar en viss mängd vin, normalt 1/3-del, från de äldsta faten, som ersätts med vin från de näst äldsta och så vidare. Står det t.ex. 1928 på etiketten innebär det inte att vinet kommer från detta år, utan endast att en viss del ingår. Hanteringen av fat (corrida de escales), är komplicerad.

Läs mer

Om sherry

Om Montilla

Balsamvinäger

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj