
Om Montilla
(Crianza)
Montilla starkvin kommer från orten med samma namn i Andalusien, Spanien. Montilla är centrum i vindistriktet Montilla-Moriles där också vita och söta viner produceras. Vinerna görs av de gröna druvorna Airén, Baladi, Moscatel, Pedro Ximenez och Torrontés som skördas cirka en månad tidigare än i övriga Spanien.
Doft och smak är mild och jämförs ofta med vin från närliggande Jerez. Spanjorerna själva föredrar Montilla, kanske pga att Montillavinerna är billigare.
Fatlagrade Montilla (med Crianza):
Fino 15-17,5% (av druvsorten Palomino Fino).
Amontillado 16-22% (äldre torr fino).
Oloroso 16-20% (vin med över 16 vol.%)
Palo Cortado 10,8-12,8%
Ej fatlagrad Montilla:
16,0-20,0% vol. - Raya
Crianza = spansk kvalitetsbeteckning som anger minst 2 års lagring, varav minst 6 månader på ekfat