Oloroso

Oloroso

(sherry cream, Palo cortada, olorosotyp)

Oloroso är en mörkt gyllenfärgad, fyllig, smakrik och torr sherry med högre alkoholhalt än fino och utvecklar därmed inget flor (jästsvamp).

Vin av olorosotyp är vin med tillsats av vinsprit med över 16 volymprocent, vilket medför att den naturliga jäst­svampen dör. I stället syresätts (oxiderar) vinet tack vare att en luftficka lämnas kvar vid fyllnad av vinfaten.

Cream är vanligtvis en oloroso som blandats med sötningsvin från druvsorterna pedro ximénez- eller moscateldruvan. Oleroso betyder doftande och kan vara såväl ett torrt som ett sött vin.

Tillsats av sötningsvin till sherry kallas allmänt för cream och sammanblandas ofta med dess torra varianter. Söta oloroso och amontillado är sötade billiga finos och något helt annat än deras torra motsvarigheter.

Palo cortada är en relativt sällsynt typ av långlagrad mörk sherry. Den omnämns ofta som en speciell typ av oloroso, men är egentligen en stil för sig själv. Vinet har endast utvecklat lite eller inget flor (jästsvamp) och kan enkelt sägas vara ett doft- och smakmässigt mellanting av amontillado och oloroso.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj