Om pilsner

Om pilsner

Pilsner, som också benämns pilsener, pils, tjeckisk-tysk lager eller böhmisk pilsner, är föregångaren till dagens ljusa standardöl. Tjeckien och Tyskland är kända för sina pilsner. Den tyska varianten Pils/Pilsener är mer utjäst och tenderar till att vara beskare än sin tjeckiska kollega.

Karaktär: Pilsnern är ett medelfylligt eller fylligt öl, rikt på malt och humle med utpräglad beska och obetydlig sötma. Dagens pilsner är beskare och karaktärsfullare än annan ljus lager. Färgen varierar från ljusgul till ljusbrun. Alkoholhalten håller normal starkölsstyrka (4-5%).

Ölsorter: T.ex. Brooklyn Lager, Budvar, Jever Pilsener, Pilsner Urquell, Staropramen Premium, Åbro Extra. Se Beska lagers, pilsners.

Passar till det mesta, gärna då till lite smakrikare maträtter. Fungerar väl som aptitretare och sällskapsöl. Dricks ofta av inbitna lagerälskare.

Historik: Pilsner bryggdes första gången 1842 i staden Pilsen (Plzen), som då låg i Tyskland men numera i nordvästra Tjeckien. Medborgarna i staden bestämde sig 1839 för att starta Bürgers Brauerei (Borgarnas Bryggeri) för att brygga öl enligt bayersk modell. År 1898 bytte bryggeriet namn till Urquell. Till Sverige kom pilsnern 1871, allra först till Borås, men senare samma år började Georg Sellmann på Hamburgs Bryggeri (Hamburgerbryggeriet) i Stockholm att brygga en pilsner, som blev så populär att den nya ölsorten snart slog ut det tidigare ”fulölet”. Under starkölsförbudet 1917-1954 benämndes den alkoholsvaga klass II-ölen för pilsner, vilket gjorde att öltypen under en period hamnade i vanrykte, men som numera återfått sin forna status.

Pilsner omfattar följande öltyper:

* Tjeckisk pilsner - Böhmisk Pilsner
* Tysk pilsner - Pilsener

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj