Olika ales

Olika ales

Ale är ett annat namn för överjäst öl. Överjäsning är den metod som kom efter det spontanjästa ölet och som fanns före det underjästa lagerölets tillkomst i början på 1800-talet. Någonstans på 1400-talet lärde man sig i Holland och Tyskland att använda jästbakterier och humle för att balansera sötman i maltet. Från Holland spred sig kunskapen över till England som fick sin ale. Ursprungligen betecknade ale ett humlefritt öl, medan beer hade tillsats av humle, men detta gäller inte längre.

Namnet överjäst kommer sig av att jästen förs upp av kolsyran till ytan under jäsningsprocessen. Ale har ett snabbt jäsningsförlopp ofta runt 5 dagar vid 15-25 graders temperatur, varefter ölet buteljeras. Generellt är ale aromrikare, fylligare, beskare och variationsrikare än lager.

Ales delas in i följande huvudgrupper:

• Medium ales (lättare ales)

• Strong ales (fylligare ales)

• Porter (inklusive Stouts)

• Veteöl och rågöl

Läs mer

Om medium (lättare) ales

Om strong (fylliga) ales

Om porter

Om veteöl, rågöl & havreöl

Öljäsning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj