Torr cider

Smakindelning cider

(torr cider, halvtorr cider, söt cider, julcider)

Cider tillverkas av äpple eller päron ofta förekommande i olika bladningar. Det finns torr, halvtorr och söt cider.

Eftersom det är sockret som förvandlas till alkohol betyder det att ju högre alkoholhalten är, desto torrare cider. Helst skall cider vara lagrad ett tag och lätt oxiderad.

Fransk cider: Torr, halvtorr, söt. Ofta lagrad, lite oxiderad, smakar vanligtvis som mycket mogna äpplen. Om det är fråga om 100 procent päron kallas drycken poire.

 

Engelsk cider: Vanligtvis torra. Jäses ut helt. Får sötas, smaksättas och kolsyras. Den brittiska rörelsen Apple vill bevara engelsk, klassisk cider, alltså sådan som inte är kolsyrad, sötad eller smaksatt. Om päron står för mer än 75 procent kallas drycken perry.

Spansk cider: Vanligen torr, lagrad, oftast utan kolsyra. Tillverkas i främst i Baskien.

Svensk cider: Oftast söt, jäst fruktjucie av äpple och/eller päron. Får smaksättas men detta skall anges på etiketten. Julcider är cider som smaksatts med "julsmak" t.ex. kanel.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj