Söta vita viner

Söta vita viner

(sött vitt vin, ädelsött vin)

Söta vita viner (Systembolaget: Vita viner, söta) är viner med hög fruktsötma. Druvor är i sig söta, men sötman försvinner om vinet får jäsa fullt ut och sockret övergår då till alkohol. Ett sådant vin benämns "torrt". Avbryts jäsningsprocessen kvarstår restsötma och vinet blir då mer eller mindre sött.

För att få söta viner används mogna druvor med hög sockerhalt. Lagring på fat kan förstärka den söta smaken. Vissa druvor utsätts för mögelsvampen Botrytis cinerea, vilket ger en utpräglad sötma. Sådant vin benäms "ädelsött".

Söta vita viner är sinsemellan olika men nästan alltid fylliga. Smak av russin, fläder, honung, aprikos och mandelmassa är vanliga.

Söta vitviner passar till färska bär och frukter, samt till olika slags desserter. Ju sötare dessert, desto sötare behöver vinet vara. Viner med lite bränd smak och av russin går även bra till desserter med nötter och mandel.

Ett sött vin kan passa väl till olika ostar. Klassiska kombinationer är en sauternes till roquefort och portvin till stilton.

Vinexempel (inklusive ädelsöta):
* Franska sauternes, barsac, monbzillac, cadillac

* Tyska spätlese, auslese, beerenauslese,
   trockenbeerensauslese och eiswein

* Late harvest och botrytis från nya världen

* Spanska vin santo, passito di pantelleria

* Ungerska tokajer med minst 3 puttonos

* Rumänska söta murfatlar

Ädelsöta vita viner är mycket söta tack vare att man låter druvorna angripas av en mögelsvamp som heter Botrytis cinerea.

På senhösten sjunker saven i vinstockarna för att vinter­skydda rotsystemet. Druvorna får inte tillräckligt med näring och börjar torka. Tillsammans med kyla utlöses kemiska processer som kallas passerilage. Mögelsvamp angriper då druvorna, som börjar ruttna och vätska försvinner. Kvar blir druvrester med mycket hög grad av sötma och som måste plockas för hand. Handplockning i kombination med att man endast får ut ca 1/3-del så mycket vin per druva gör dessa viner dyra.

Mest kända område för söta viner är franska Sauternes i Bordeax, med Château d´Yquem i absoluta topp. Intill ligger Barsac, nästan lika känt. I Tyskland kallas dessa viner för auslese, beerenauslese, eller trockenbeerenauslese och om de dessutom blivit frostbitna kallas de eiswein. I Ungern producerar man tokajer. Ädelsöta viner produceras även på många andra platser på vår jord.

De olika vinerna varierar kraftigt i smak, sötma och kvalitet. Vinerna kan lagras mycket länge. För de bästa är 40 år ingen orimlighet.

Riktigt söta viner dricks i allmänhet till efterrätter, men även till annat t.ex. gåslever och smakrika dessertostar. En sauternes till roquefort är en klassiker.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj